Pohon na CNG? Rozumná a ekologická alternativa konvenčních vozů

Přemýšlíte o voze s alternativním pohonem, ale elektromobily vám přijdou moc drahé? Nám také. Levnější řešení však existuje, dokonce tu bylo dávno před nástupem elektromobility. Je jím CNG, neboli stlačený zemní plyn.

CNG se vyplatí při častějším ježdění

Pořizovací cena nových elektromobilů se v současné době pohybuje okolo jednoho milionu korun. Pravda, najdou se i levnější modely, ty jsou ale vhodné spíše na ježdění po městě nebo na krátké vzdálenosti. Auta na CNG jsou cenově srovnatelná s konvenčními modely, například Škoda Octavia G-Tec (CNG) je zhruba o 10 % dražší než základní benzínová verze.

Pokud budeme brát v úvahu náklady na cenu paliva, provoz auta na CNG vychází ve srovnání s benzínem a naftou nejlépe, přičemž jeden ujetý kilometr stojí zhruba jednu korunu. U konvenčních motorizací je to v průměru dvojnásobek. Po určitém čase, resp. po ujetých kilometrech, se tak kompenzuje lehce vyšší pořizovací cena. Aktuální cena CNG se pohybuje okolo 27,50 Kč/kg.

Vozy na stlačený zemní plyn se tak vyplatí firmám, podnikatelům nebo jednotlivcům, kteří hodně cestují. Překážkou není ani složité a zdlouhavé doplňování paliva. Ve srovnání s dobíjecími stanicemi elektromobilů je síť plnících CNG stanic hustá, v současnosti je v Česku více jak 200 stanovišť. Plnění plynem je rychlé a u běžného osobního auta nezabere více jak pět minut.

Ekologie a bezpečnost

Jedním z faktorů rozhodujících při výběru vozů do flotil velkých korporací je také ekologie. Provozem auta na CNG se oproti benzínovému motoru uvolňuje do ovzduší asi o 25 % méně CO2 a až 80 % méně oxidů dusíku.

CNG je bezpečné palivo. Obavy při plnění nejsou na místě. Stlačený zemní plyn je lehčí než vzduch a pokud by unikl, rychle se vyvětrá. Nevadí tak ani v podzemních garážích, jestliže jsou vybaveny systémem výměny vzduchu.