Jak třídit stará cd, vinyly, kazety nebo diskety?

Máte doma staré nosiče, které už nevyužijete a nevíte, jak s nimi naložit? Při třídění starých CD, vinylů, kazet nebo disket je důležité si uvědomit, že tyto předměty obsahují materiály, které mohou mít negativní dopad na životní prostředí, pokud nejsou správně zlikvidovány. Mnoho z nich obsahuje plasty, kovové části nebo chemikálie, které se mohou uvolňovat do půdy a vody, pokud skončí na běžné skládce. Jak tedy postupovat?

Co je pro vás bezcenné, může být pro někoho pokladem

Než se rozhodnete zbavit starých nosičů, zvažte, zda by je nebylo možné ještě využít. Pokud jsou funkční, můžete je darovat nebo prodat sběratelům, kteří mohou mít zájem o staré vinylové desky, kompaktní disky nebo kazety. Hudební nosiče lze nabídnout na Aukru, Sbazaru, Bazoši nebo na Discogs.com. Právě na posledním jmenovaném portálu zjistíte snadno podle EAN kódu nosiče i orientační cenu, kterou si lze za něj říci.

V případě cédéček a kazet prodávejte pouze originální nahrávky s původním obalem. Vypálené nosiče (CD-R, CD-RW, případně DVD-R nebo DVD-RW) těžko prodáte a navíc je možné, že po letech už beztak nepůjdou přehrát. To samé platí o nahraných kazetách.

V případě disket (floppy disků) a kazet může být zajímavým nápadem využití jejich obalů ke kreativním účelům, například jako retro doplňky nebo umělecké instalace. Svoji kreativitu však můžete vyzkoušet i se starými kompaktními disky nebo vinyly.

Stará cédéčka lze využít i na zahradě. Světlo, jež odráží, spolehlivě odrazuje ptáky, kteří mají zálusk na vaši úrodu.

Správná cesta vede do sběrného dvora

Pokud se rozhodnete nosiče skutečně vyhodit, odneste je do sběrného dvora, kde jsou schopni je ekologicky zlikvidovat. Alternativně můžete kazety, diskety, CD a DVD disky vyhodit do elektroodpadu.

Ekologická likvidace těchto nosičů je důležitá pro ochranu životního prostředí. Staré nosiče jsou často vyrobeny z materiálů, které nejsou snadno biologicky rozložitelné, a jejich nesprávné vyhození může vést k dlouhodobému znečištění přírody.

Ještě než půjdete do sběrného dvora

Před vyhozením starých médií nezapomeňte na bezpečnostní aspekt. Pokud nosiče obsahují citlivé údaje, je důležité je před odevzdáním znehodnotit, aby se předešlo zneužití informací. Za citlivé údaje považujte i fotografie či videonahrávky. U CD a DVD můžete nosiče například poškrábat nebo nalámat. U disket a kazet je vhodné pásku rozstřihnout nebo jinak fyzicky zničit. Stejně postupujte i v případě, že nevíte nebo si nepamatujete, co se na nosičích nachází. Předejdete tak možným problémům se zneužitým vašich dat.

 



V online světě je jako doma už od roku 2005. Rád píše o nových technologiích a věnuje se tématům, které rezonují současností. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Petr Kutka

V online světě je jako doma už od roku 2005. Rád píše o nových technologiích a věnuje se tématům, které rezonují současností. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.