Domácí udírna skoro bez práce? Jde to
Láká vás domácí uzení, ale od pořízení vlastní udírny vás odrazuje složitost celého procesu? Budete překvapení, jak je instalace i příprava jídla v domácí udírně jednoduchá.
5 největších výhod domácího uzení
1. Chuť podle vašich představ
Díky domácí udírně máte stupeň vyuzení ve svých rukách. Záleží jen na vás, zda masu propůjčíte lehké uzené aroma, nebo ho pořádně vyudíte.
2. Čisté složení
Uzeniny běžně dostupné v supermarketech obsahují velké množství tzv. rychlosoli, škrobů a jiných aditiv. V domácí udírně si uzené dobroty připravíte přesně tak jak chcete a bez konzervačních látek.
3. Dobrá cena
Mobilní domácí udírnu seženete zhruba od 8 000 Kč. Spotřeba energie je nízká a cena štěpky velice příznivá. Jemnou i hrubou štěpku koupíte za pár desítek korun. Když zvážíte cenu a složení běžně dostupných uzenin, zjistíte, že domácí výroba dává smysl.
4. Snadná manipulace
Uzené pochoutky si můžete užívat i v případě, že váš partner netráví doma příliš času. Přípravu uzenin totiž díky jednoduché manipulaci zvládnete zcela sama. Stačí naložit maso, zapnout udírnu a počkat až bude hotovo. Většina mobilních plechových udíren pracuje sama bez vaší asistence.
5. Téměř neomezené možnosti receptů
Zdaleka to není jen o mase. Vyudit můžete i vejce, ořechy, tofu, sýry nebo klidně i koření. Výborně chutnají také některé druhy zeleniny. Stačí zapojit fantazii a popřemýšlet, kterým surovinám by slušela uzená příchuť.
Výběr domácí udírny
Existuje hned několik typů udíren, přičemž základ je vždy stejný. Doutnající, nebo hořící dřevo produkuje kouř k provonění uzených potravin.
Základní typy udíren
- Zděná
- Dřevěná
- Plechová (přenosná či nepřenosná)
Plechová udírna šetří práci i čas
Pokud chcete mít s uzením minimum práce, bude pro vás ideální plechová udírna kompletně zařízená výrobcem. Nemusíte objednávat materiál a navíc ušetříte spoustu času, který byste jinak strávili výstavbou udírny.
Plechovou udírnu připravíte k akci za pár minut. Mobilní variantu s nízkou hmotností můžete kdykoliv a kamkoliv přesunout.
Pokud se rozhodnete pro kvalitní ocel s nerezovou úpravou, vydrží vám udírna dlouhé roky jako nová. Nerezová udírna odolává korozi a snadno ji udržíte čistou.
Kam udírnu umístit?
Už dávno neplatí, že musí stát na zahradě. Přenosnou udírnu můžete postavit i na balkon či terasu. A pokud budete mít chuť, snadno ji převezete na chatu nebo na přátelské posezení u známých.
Tipy na rychlé a jednoduché recepty
Uzená kotleta
Suroviny:
- 2 kg vepřové kotlety
- česnek
- hořčice
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kvalitní soli
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička sušené citronové kůry
- 1 lžička sušené pomerančové kůry
- 1 lžička mletého pepře
Postup:
- Vepřovou kotletu očistěte a osušte. Pokud chcete, můžete do ní vetřít rozmačkaný česnek a potřít ji slabou vrstvou hořčice.
- Nyní se pusťte do přípravy obalovací směsi. Smíchejte cukr, sůl, papriku, citronovou kůru, pomerančovou kůru a mletý pepř, a kořením kotletu obalte.
- Maso obalené v koření dejte do potravinové folie a nechte odležet přes noc. Po vybalení zavěste kotlety na hák a nechte je alespoň hodinu při pokojové teplotě.
- Zatímco maso odpočívá, vytopte udírnu na 70 až 80 °C.
- Uďte zhruba 6 hodin. Po vytažení z udírny nechte kotlety 10 až 15 minut odpočinout a poté je krájejte na tenké plátky.
Uzená makrela
Suroviny:
- 6 litrů vody
- Bylinkový lák Johannova receptura nebo podle své chuti
- 5 makrel
Postup:
- Nasypte celý sáček na přípravu bylinkového láku do 1 litru vody a pár minut povařte v hrnci. Pokud si chcete vytvořit bylinnou směs podle svého gusta, držte se poměru 50 až 60 g soli na 1 litr vody.
- Poté nechte lák na chvíli odpočinout a po pár minutách jej přelijte do nakládací nádoby s dalšími 5 litry studené vody. Takto vložte mísu do lednice a nechte ryby vychladit.
- Makrely vykuchejte, propláchněte pod studenou vodou a naložte do vychlazeného láku. Ryby do láku zcela ponořte a nechte je odpočívat 12 až 24 hodin.
- Po vytažení z láku makrely opláchněte vlažnou vodou a odstraňte z nich veškeré koření. Následně je hodinu nechte v pokojové teplotě odpočívat.
- Mezitím roztopte udírnu na 70 °C. Do odkapové misky přidejte nový písek, pod něj vložte alobal a pečlivě osušené makrely napíchněte na háčky.
- Makrely zavěste do vyhřáté udírny a nechte je udit 3 hodiny při teplotě 70 °C. K uzení makrel je ideální kombinace bukové a olšové štěpky.
Modrý sýr uzený studeným kouřem
Suroviny:
- 200 g sýra s modrou plísní
Postup:
- Sýr nakrájejte na 1 až 2 centimetry silné plátky.
- Nakrájený sýr položte do udírny na síťovaný rošt.
- Připravte generátor studeného kouře a uďte 3 až 4 hodiny.
- Chcete-li podpořit výslednou uzenou chuť, zabalte sýry do fólie a dejte je na noc do lednice.
Podávejte s čerstvými listy salátu, vlašskými ořechy a pečivem.
Dobrou chuť a raušovní uzení!