Trendy v uzení: Teplotu už udírna hlídá sama, snazší je i nakládání masa

Uzení masa je takové nové grilování. Elektrická nebo jiná udírna je teď k vidění na spoustě zahrad. Láká na božskou vůni i chuť uzeného a nově i na téměř bezpracný provoz.

Výhody uzení masa, klobás, vajec, sýrů, ořechů a jiných dobrot

  • Přesně víte, co a jak udíte. Není to jako z obchodu, kde se místo uzení mnohdy potravinám dostává spíš tekutých chemikálií.
  • Proces, který baví a voní široko daleko. Nedivte se, když sousedi přijdou a zeptají se, co dobrého udíte. Ta vůně prostě láká.
  • Pohostíte rodinu i přátele poctivě vyuzeným jídlem. Láska prochází žaludkem. Když jde o doma vyuzené maso, klobásy, salámy nebo vegetariánské dobroty, platí to dvojnásob. Pro každého se najde něco k vyuzení.

Ready made udírny: Postavíte raz dva a udíte jako profík

Že nevíte, jak postavit udírnu, aby spolehlivě fungovala? Vývin a odvod kouře nikde nedrhl a uzené maso a jiné dobroty dobře voněly i chutnaly? Řešení je jednoduché: Pořídit už hotovou udírnu, kterou šroubek po šroubu stavěli profesionálové. Vy ji jen vyndáte z krabice, postavíte a během pár minut žhavíte. 

Trendi v uzení

Například elektrické udírny Kaiser staví rodinná firma na Vysočině už přes 30 let. Všechno uzenářské umění umí dostat do svých výrobků. Na vás je už jen samotné vyuzení. A i s tím vám pomůžou: Na webu najdete návody, hotové čisté dřevo i připravené koření do klobás a salámů i dekorační koření na uzené maso.

Poloautomatické udírny: Novinka, co pohlídá skoro všechno

Uvažujete o elektrické udírně, ale nechce se vám ji moc kontrolovat? Pak vás potěší nové poloautomatické udírny. Mají externí výrobník kouře, který udrží konstantní vývin klidně 12 hodin na jedno naplnění zásobníku. Uzení tak nemusíte skoro hlídat.

Tyhle udírny také automaticky redukují množství kouře skrz speciální filtrační válec. Bude ho po celou dobu uzení tak akorát pro perfektní výsledek, ať už máte v udírně rybu, salám nebo třeba vejce.

Tuhle vychytávku ocení i fanoušci pomalého uzení studeným kouřem. Ve filtru se totiž ochladí a můžete pomalinku udit klidně hodiny a hodiny. Na výsledku to rozhodně bude znát.

Trendi v uzení

Nakládání masa: Kumšt i zábava, když víte, jak na to

Kromě kvalitní udírny stojí úspěch i na správném naložení masa na uzení. Roli hraje skladba láku, poměr vody a koření i doba naložení. Zatímco ryby se běžně nakládají jen přes noc, červené maso několik dnů až týdnů podle druhu použité soli a teploty. V případě dusitanové soli jde o proces kratší, v chladu a s obyčejnou solí můžete nakládat klidně až 6 týdnů.

Jestli nemáte zkušenost s přípravou vlastního láku, i ten koupíte už hotový. A to podle masa, které se chystáte udit. Jiný lák použijete na pstruha nebo vepřové maso, jiný zase třeba na mořské ryby nebo kuřecí maso. Existují i láky takřka univerzální. Použijete je tam, kde uvítáte lehkou bylinkovou chuť.

Tak fajnové uzení!