Letní dovolená u Máchova jezera. Objevte kraj velikána českého romantismu

O tom, že koronavirová krize změnila přístup k pojetí dovolené, se není třeba rozepisovat. Důvody jsou jasné a poptávka po tuzemských pobytech v některých lokalitách dokonce převyšuje nabídku. Uvažujete-li o prožití části léta na některém ze žádaných míst, je nejvyšší čas začít plánovat.

Horkým kandidátem pro letní dovolenou v Česku je Máchovo jezero. Místo, kde se snoubí krásná příroda s historií, je už od dob Rakouska-Uherska vyhledávaným turistickým cílem. Jezero lemují krásné pláže, mola, malá přístaviště a lesy, jímž dominuje vrch Borný s pěknou vyhlídkou nejen na vodní plochu.

Aktivní, pohodová i poznávací dovolená

Máchovo jezero je ideálním místem pro rodiny s dětmi, páry i party kamarádů. Pobyt zde lze trávit lenošením i sportem. Obojí je pak možné spojit s poznáváním okolí. Máme pro vás několik tipů na malé výlety:

  • CHKO Kokořínsko,
  • hrad Bezděz,
  • hrad Sloup,
  • hrad Houska,
  • zámek Zákupy
  • nebo Škoda muzeum v Mladé Boleslavi.

Ubytování u Máchova jezera

Oblíbené jsou zejména chatky Máchovo jezero, které poskytují potřebné zázemí, odkud se lze vydávat k blízké vodě i na vzdálenější výlety. Čtyřlůžkové chatky disponují ledničkou a jedná se tak o komfortnější řešení než v případě klasického kempování. Zároveň ale nepřijdete o dobrodružnější charakter dovolené.

V areálu s chatkami se i dobře najíte. Zvolíte-li polopenzi, v místní jídelně se nasnídáte formou bufetového stolu a teplá večeře je servírována i s polévkou. Součástí jídelny je také bar. Využít lze rovněž ohniště nebo zapůjčený gril, na kterém si můžete opéct uzeniny a další pochutiny zakoupené přímo v areálu. Více informací naleznete na Máchovo jezero chatky.

Karel Hynek Mácha a Máchovo jezero

Kraj s Velkým rybníkem, jak se dříve jezero nazývalo, je neodmyslitelně spjat s velikánem českého romantismu. Mácha zde ve 30. letech 18. století opakovaně pobýval a Kokořínsko se stalo jeho múzou. Dílo Máj se odehrává v reáliích jezera a literáta tak neodmyslitelně spojilo s jeho okolím.