Nedovolte erektilní dysfunkci ovládnout váš život: Příčiny, projevy a možnosti léčby

Erektilní dysfunkce (ED) je stav, který má negativní dopad nejen na sexuální život muže, ale i na jeho psychické a fyzické zdraví. Proto nečekejte a své problémy řešte včas a s odborníkem.

Projevy jsou známé, ale co příčina?

Jedním z hlavních projevů ED je neschopnost dosáhnout erekce dostatečně pevné pro pohlavní styk. Takový stav samozřejmě může způsobit frustraci a snížit sebevědomí. Kromě toho ale může mít i vliv n vztahy, protože nedostatek intimity si může druhá strana interpretovat jako partnerské nesouznění. Také zde může hrát negativní roli pocit jakéhosi odcizení.

Příčiny ED mohou být fyzické nebo psychické, případně mohou hrát roli oba dva faktory. Mezi ty fyzické patří například onemocnění kardiovaskulárního systému, cukrovka, vysoký krevní tlak, hormonální nerovnováha či obezita. Psychické faktory zahrnují stres, úzkost, deprese nebo problémy ve vztazích. ED může být také časným varovným signálem srdečních onemocnění, protože cévy v penisu mohou být postiženy dříve než cévy v srdci.

Důležité je o problému mluvit

Léčba ED závisí na její příčině. Pokud jsou příčinou fyzické faktory, jako například  již zmiňované kardiovaskulární onemocnění nebo diabetes, je důležité se primárně zaměřit na léčbu těchto nemocí. Pokud je problémem nízká hladina testosteronu, může být doporučena i hormonální terapie. O tom však vždy rozhoduje lékař.

Pokud jsou příčiny ED psychického rázu, může pomoci psychoterapie, která se zaměřuje na zmírnění úzkosti a stresu spojeného se sexuálními problémy. Důležitá je komunikace s partnerkou. Otevřená diskuze často vede ke snížení napětí ve vztahu a pomáhá najít společné řešení.

V některých případech může být také doporučena změna životního stylu včetně pravidelného cvičení, zdravého stravování a omezení konzumace alkoholu či kouření.

Erektilní dysfunkce je problém, který může zasáhnout různé aspekty mužského života. Je důležité nebát se o tomto problému mluvit s lékařem a hledat vhodnou léčbu, která zlepší kvalitu sexuálního života, ale i celkové zdraví. V některých případech pomáhá léčba léky typu Viagra, což ovšem zhodnocuje lékař.

Podpořit erekci lze bylinkami nebo vhodnými doplňky stravy, které zlepšují prokrvení a podporují hormonální rovnováhu. Z rostlin se jedná například o kotvičník zemní, maku, ženšen nebo ginkgo bilobu. Avšak nehledejte v nich spásu a nesázejte na samoléčbu. Pokud máte problémy s erekcí, vždy je řešte s odborníkem. S ním pak můžete konzultovat i doplňkovou léčbu například ve formě bylinek.



avatar

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.

Lucie Čechová

Lucie aktivně píše od roku 2017 a je hybnou silou několika magazínů. Vyhledává aktuální témata a dokáže je s ohledem na SEO srozumitelně předložit čtenářům.