Nenápadná čekanka vám zdravě osladí život. Má ale i další benefity
Čekanka je poměrně výraznější rostlina, která zaujme především svými blankytně modrými květy. Vyskytuje se kvetoucí zhruba od května do října prakticky všude tam, kde jsou louky a lesy. Největší cennost však skrývá ve svých kořenech. Dobře ji zná lidové léčitelství, ale v současné době si ji lidé spojují spíše s bezkofeinovou náhražkou kávy a poměrně známý je i čekankový sirup používaný jako zdravé sladidlo.
Jak sbírat čekanku
Pokud byste chtěli pro čekanku vyrazit do přírody, pak je nejvhodnější sbírat nať v letních měsících po ránu, protože v té době jsou květy celé otevřené. Během odpoledne se zase zavírají. Nať schne rychle a v usušeném stavu je zelená až šedá, květy v podstatě vyblednou.
Kořen se vyrývá na podzim. Omytý se suší pokrájený na kousky přibližně 15 cm dlouhé. Sušit jej lze přirozeně, ale vzhledem k podzimnímu počasí je lepší využít sušení v troubě při teplotě 50 stupňů nebo je možné použít sušičku ovoce.
Sušenou čekanku, ať už nať či kořen, skladujte na suchém a tmavém místě. Vydrží vám několik měsíců.
Během sbírání se vyhýbejte silničním náspům či okrajům polí, kde může být rostlina znečištěná, případně i zasažená chemickým postřikem.
Benefity čekanky
V lidovém léčitelství se využívá celá rostlina, nejvíce však kořen. Odvar ze sušené čekanky podporuje činnosti jater a vylučování žluči. Současně zlepšuje trávení a má mírné protizánětlivé účinky. Pomáhá při vyrážkách, přičemž lze bylinku užívat jak vnitřně, tak i aplikací nálevu přímo na postiženou pokožku.
Příprava odvaru je snadná. Sušenou čekanku nechte přejít varem a poté ji na deset minut odstavte. Užívat jej lze delší dobu, ale po měsíci se doporučuje minimálně týdenní pauza.
Čekanka jako zdravá výživa
Zajímáte-li se o zdravý životní styl, pak jistě víte, že čekankové sladidlo obsahuje minimum cukru, přesto si zachovává vynikající chuť připomínající med. Hodí se jak na běžné slazení nápojů, tak na vaření. Navíc je plné zdraví prospěšné vlákniny. Vyrábí se z kořene čekanky a seženete jej ve formě sirupu v obchodech se zdravou výživou.
Kořen čekanky je také základní surovinou pro bezkofeinový kávovinový nápoj v našich končinách známý jako melta, který se dále skládá z cukrové řepy a žita.