Jak na čištění fasády svépomocí

Čištění venkovní omítky od prachu, smogu, řas nebo mechu není jen čistě estetickou záležitostí. Pravidelná údržba prodlužuje i její životnost. Pokud se chcete do práce pustit svépomocí, máme pro vás několik praktických rad, které vám pomohou dosáhnout co nejlepších výsledků.

Příprava vyžaduje nejen nákup materiálu, ale i čekání na vhodné počasí

Než s prací začnete, připravte si všechny potřebné nástroje a materiály. Po ruce byste měli mít vysokotlaký čistič, měkký kartáč nebo koště, kbelík, ochranné rukavice, brýle, čisticí prostředky, postřikovač nebo rozprašovač. Zakryjte všechny okolní rostliny a předměty, aby nedošlo k jejich poškození během práce, nasaďte si ochranné pracovní pomůcky a jde se na věc. Práci však neprovádějte na přímém slunečním světle, aby se čisticí prostředky nevypařovaly příliš rychle a měly čas účinkovat. Samozřejmě se vyhněte i dešti či silnému větru.

Postup čištění fasády je velice jednoduchý, chce však trpělivost

Nejprve identifikujte nejvíce znečištěné plochy, abyste měli představu, kde v průběhu mytí budete muset strávit více času. Opláchněte celou fasádu vodou, abyste z ní dostali běžné nečistoty. K tomu stačí zahradní hadice, ale vysokotlaký čistič (wapka) je vhodnější. Jen pozor na příliš vysoký tlak vody.


Galerie:


Poté si podle typu znečištění zvolte vhodný čistící prostředek. Existují speciální čističe na fasády proti smogu a řasám, které seženete v hobbymarketech nebo stavebninách, ale můžete použít i doma namíchanou směs vody, octa a jedlé sody. Koupený čistič nařeďte dle návodu, aplikujte jej pomocí postřikovače nebo rozprašovače a nechte působit na fasádě podle instrukcí výrobce, obvykle to je 15 až 30 minut. Podobně postupujte s domácí směsí.

Nejneoblíbenější částí práce je mechanické čistění. Pomocí měkkého kartáče nebo koštěte jemně očistěte povrch omítky. Vyvarujte se použití příliš hrubých nástrojů, které by mohly fasádu poškodit. Pokud jsou řasy nebo mech odolné, můžete postup opakovat. Až budete s výsledkem spokojeni, fasádu opláchněte čistou vodu, a to opět wapkou nebo běžnou hadicí.

Pravidelné čištění zabrání hlubšímu usazování nečistot a růstu řas či mechu. Organickým látkám se lze zcela vyhnout použitím preventivních chemických prostředků proti řasám a mechu.

Shrnutí

Čištění venkovní omítky může být jednoduchý a efektivní proces, pokud dodržíte správný postup a použijete vhodné nástroje a prostředky. Pravidelná údržba fasády je nenáročnou investicí do nemovitosti, která se určitě vyplatí.

Postup čištění v bodech:

  • Příprava: zakrytí okolí, ochranné pracovní prostředky, identifikace míry znečištění,
  • Předčištění: oplach vodou,
  • Použití čistícího prostředku: nanesení pomocí postřikovače nebo rozprašovače,
  • Mechanické čištění: kartáčem nebo koštětem, v případě silného znečištění opakování postupu,
  • Omytí: Oplach čistou vodou.


V online světě je jako doma už od roku 2005. Rád píše o nových technologiích a věnuje se tématům, které rezonují současností. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Petr Kutka

V online světě je jako doma už od roku 2005. Rád píše o nových technologiích a věnuje se tématům, které rezonují současností. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.