Jak pít archivní víno?

Ochutnávání archivního vína je skvělý zážitek, který bude lahodit vašim chuťovým pohárkům. Jeho konzumací se doslova přenesete v čase zpět na vinice a okusíte do nápoje vdechnuté, ale již dávno zmizelé sluneční paprsky.

Archivování vína dává nápoji osobitý charakter

Víno postupem času zraje a mění svůj charakter. Některé odrůdy jsou vhodné pro krátké zrání okolo tří let, typicky jde o kabinetní a jakostní vína. Střední doba zrání do osmi let dává rozvinout chutím a vůním pozdním sběrům či slámovým vínům. Dlouhodobá archivace nad osm let je vhodná pro fortifikovaná vína, odrůdy Bordeaux, Cabernet Sauvignon či pro italská vína z Piemontu. Extrémně dlouhodobá archivace zhruba nad 60 let je nevhodná pro většinu vín a neotevřené láhve se skladují ke sběratelským nebo muzejním účelům.

Ochutnávání zrajícího vína by mělo probíhat postupně po delších časových intervalech. Tím docílíte nejvhodnějšího okamžiku k pití. Láhve však musí být uloženy vodorovně ve sklepě nebo ve vinotéce s odpovídající teplotou okolo 11 stupňů a samozřejmě v temnu.

Použijte vhodné sklenky nebo jehlu

Před konzumací archivního vína je důležité víno správně otevřít a samozřejmě zvolit vhodnou skleničku, která svým tvarem umožní plně rozvinout jeho chuť a aroma. Ideální volbou jsou křišťálové skleničky na víno, jež nejen skvěle vypadají a dodají okamžiku ještě větší nádech luxusu, ale také pozdvihnou vizuální krásu vína – křišťál je totiž známý svou čistotou a schopností jedinečně rozptylovat světlo.

Pokud archivujete unikátní vína a nechcete při ochutnávání porušit láhev, můžete napíchnout korek jehlou a nápoj tak dostat k vašim chuťovým pohárkům touto nenápadnou cestou. Celou láhev pak můžete otevřít, až bude mít víno plný potenciál ke konzumaci.

Nápoj pro vzácné příležitosti

Archivní vína jsou stále oblíbenější. Jsou skvělým dárkem, ale i nápojem pro příležitosti, jako jsou výročí a oslavy. A ceny se bát nemusíte. Jedna láhev sice může stát několik set nebo i tisíc korun, ale jak jsme již napsali, archivní víno není pitím na každý den. Jeho ochutnávání je spjato s výjimečností.



V online světě je jako doma už od roku 2005. Rád píše o nových technologiích a věnuje se tématům, které rezonují současností. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Petr Kutka

V online světě je jako doma už od roku 2005. Rád píše o nových technologiích a věnuje se tématům, které rezonují současností. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.