Jaké techniky a dovednosti by měl ovládat profesionální barista

Práce baristy je daleko pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Nevyžaduje jen přípravu oblíbených kávových nápojů a šikovnost spojenou s technikou latté art, ale i znalosti ze světa kávy.

Kávou to jen začíná

Barista je jednoduše člověk, který vám připraví a podá profesionálně připravenou kávu. Obvykle v kavárně, baru či restauraci. Tak jednoduché to ale není. Zmáčknout knoflíky na automatickém kávovaru hravě zvládne i servírka nebo číšník a pokud odebírá podnik dobrou kávu, určitě bude i chutná. Barista však kávou žije, svižně ovládá pákové kávovary, bravurně připravuje espresso, latté, macchiato, americano a další kávové nápoje. Zároveň umí našlehat skvělou mléčnou pěnu a ten nejlepší v ní nakreslí i dokonalé obrázky.

Potěšení pro chuťové pohárky

Profesionální barista má o kávě, kterou připravuje, patřičné znalosti. Stejně tak se vyzná v kávovarech. Umí ji ale připravit i jinými způsoby, například v džezvě. Zkouší nové druhy kávy a objevuje zajímavé receptury. Stejně tak by měl vědět, odkud daná káva pochází a jakým výrobním procesem prošla, přičemž by sám měl posoudit její kvalitu jak vizuálně, tak samozřejmě chuťově. V neposlední řadě má umět zákazníkovi doporučit vhodné dezerty či pochutiny k vybraným kávám.

káva
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash

Samotný proces přípravy kávy je ale pro baristu stěžejní. Ten začíná už u mletí kávy. Pro různé druhy kávových nápojů je potřeba různého stupně namletí. Například espresso vyžaduje zrna jemně namletá, ale například pro přípravu černého povzbuzujícího nápoje z french pressu je naopak vhodnější hrubší konzistence. S tím souvisí i proces extrakce, který ovlivňuje výsledný chuťový zážitek z připravovaného nápoje. Dokonalá káva okouzlí vaše chuťové pohárky plnou plejádou chutí a zážitek umocní i její skvělá dochuť.

Tím stále práce baristy nekončí. Profesionál se dokonale postará o kávovary v restauraci nebo kavárně. Umí je čistit či seřizovat, případně se sám dokáže postarat o nabídku káv v podniku tak, aby stále uspokojovala chuťové pohárky zákazníků.