Jak se hodnotí výběrová Arabika? Zkuste si zahrát na cuppera

Výběrová Arabika představuje pouhých 14 % světové produkce kávy. Asociace pro výběrovou kávu (SCAA) takto označuje kávu, která dosáhla minimálně 80 bodů ze 100 při takzvaném cuppingu, který provádí profesionální degustátor. Tuto prémiovou kávu si můžete vychutnat i v našich končinách. Sehnat lze i výjimečné Arabiky, které dosáhly skóre nad 85.

Jak probíhá cupping?

Ochutnávání a hodnocení kávy se provádí po celém světě stejně na základě pravidel vydaných asociací. Základem výběrové Arabiky je vhodná lokalita pro její pěstování, a to v nadmořské výšce 600 a 2 500 metrů nebo nutnost ručního třídění třešní. Standardy asociace musí dodržovat i pražírna zrnkové kávy, ale je nutné dbát na pravidla během celé výrobní fáze.

Degustace k určení výsledného skóre je sice objektivní hodnocení, nicméně cupper má přesně definovaná pravidla, podle kterých postupuje. Hodnotí se mnoho faktorů od chutí kávy, přes její tělo až po celkový dojem z nápoje. Dohromady se jedná o devět kritérií:

  • vůně,
  • chuť,
  • dochuť,
  • kyselost,
  • tělo kávy,
  • vyváženost nápoje,
  • čistota šálku,
  • sladkost,
  • celkový dojem.

Cupper každé kritérium ohodnotí skórem (lze hodnotit i na setiny bodu, např. 6,121). Součtem všech dílčích hodnocení je finální skóre nápoje.

Hodnocení roční sklizně celosvětové produkce:

SCA 85 + Prémiová kvalita – 4 %
SCA 80 + Prémiová kvalita – 10 %
Průměr – 65 %
Špatná kvalita – 21 %

Cupping doma nebo na večírku

Degustací kávy a jejím hodnocením se můžete skvěle zabavit i v domácích podmínkách. Stačí si vytvořit formulář s kritérii a začít ochutnávat. Lze tak zpestřit i firemní večírek, kdy majitelé společností alespoň zjistí, která káva pro firmy je nejvhodnější, protože z průzkumů vyplývá, že dobrá káva na pracovišti je oblíbeným benefitem mezi zaměstnanci. A může jít i o výběrovou Arabiku, kterou samozřejmě můžete zakoupit i v Česku.