Lahodná sicilská vína utváří jedinečné klima i sopečné podloží

Sicílie je největší ostrov Středomoří. Přestože se jedná o součást Itálie, respektive o geologické pokračování Apeninského poloostrova, kultura je zde zcela svébytná. Zkuste srovnat alpský sever země a tento divoký a horký ostrov, větší kontrast v jedné evropské zemi snad nikde jinde na kontinentě nenajdete. A zkuste ochutnat místní víno. Budete uneseni.

Sopečné položí vytváří nezaměnitelnou chuť místních vín

Ostrovu dominuje sopka Etna, která v podstatě tvoří ráz celé Sicílie. Patří k ní tak neodmyslitelně jako legendární mafiánské klany (Cosa Nostra), které začaly v minulosti působit právě zde. Sopečné podloží společně s klimatem typickým pro subtropický pás představuje ideální podmínky pro pěstování unikátní a lahodné vinné révy.

Kouzlo sicilského vinohradnictví objevili již Féničané, kteří na ostrov připluli v 11. století před naším letopočtem ze 140 kilometrů vzdálené severní Afriky. Od té doby se vína ze Sicílie produkují prakticky nepřetržitě, přičemž nejznámějším z nich je zcela jistě Marsala. Toto skvělé dezertní víno je vyráběné kolem stejnojmenného města na východě ostrova.

Sicílie na prahu vinařských změn

V současné době prochází sicilské vinařství velkými změnami. Místní vinaři stojí na rozcestí, zda se vydat cestou pomocí takzvaných mezinárodních odrůd jako třeba Chardonnay nebo Cabernet Sauvignon či si vytvořit vlastní image pomocí autochtonních kultivarů, tedy původních sicilských odrůd. Většina pěstitelů však razí sicilskou cestu, a to je dobře. Kupážují domorodé odrůdy a dávají tak vyniknout nezapomenutelné chuti, kterou utváří jak sopka, tak horké, téměř africké slunce. Právě v oblasti Etny dochází ve vinařství k velkým změnám a co se týče Sicílie, o podhůří této sopky se hovoří jako o ostrovu na ostrově.

Vynikající sicilská vína můžete ochutnat v i Česku, a to díky e-shopu Vinodoc, kde lze kromě vín zakoupit i destiláty, olivové oleje a balzámové octy.